Foto van de Maand: thema's en toelichting

Volg Fotogroep Haaksbergen ook op:Facebook, Wordpress of schrijf in het Gastenboek

                 

De thema's voor het seizoen 2023 - 2024 zijn:

Maand

Thema

September 23

zwart-wit portret

Oktober

spreekwoord of gezegde

November

symmetrie

December

sport

Januari      24

glas

Februari

high key

Maart

De glimlach van een kind

April

zwerfvuil

Mei

trucage

Juni

Kleur in Kleur

Juli

Vrij onderwerp

Augustus

Typisch TwenteSeptember: Zwart-Wit portret


Wat wordt het? Wat maak jij er van? Een karakteristiek zelfportret in zwart-wit? Een "te gaaf" portret van een "gelikt" model? 

Een lieflijk babyface? Een dubbelportret? En Profiel? En Face? 

Of toch gewoon een "lastig portret"?


Een serieuze uitdaging lijkt me. Inspiratie nodig? Kijk eens hier

Oktober: Spreekwoord of Gezegde


"Na regen komt zonneschijn"


Zo kennen we meer van die alledaagse spreekwoorden en gezegden. Maar weet ze maar eens zo in beeld te brengen dat de kijker direct de uitdrukking herkent.

Een lastige uitdaging!


Weet jij er bovendien ook nog een artisiteke twist aan te geven waardoor jouw foto juist dat WOW-effect krijgt?

Dan maak je waarschijnlijk de Foto van de Maand

November: Symmetrie

Men spreekt van symmetrie bij een object als twee helften van het object in een bepaalde zin elkaars spiegelbeeld zijn. Dit spiegelen kan ten opzichte van een punt, een lijn of een vlak zijn. Meer algemeen is een symmetrie van een object een verschuiving, draaiing, spiegeling of combinatie hiervan, of een meer algemene transformatie, die het object op zichzelf afbeeldt.

 Symmetrie ontstaat wanneer delen van je compositie andere delen spiegelen. Als je aan het menselijk lichaam denkt, dat heeft verticale symmetrie. De linkerhelft spiegelt de rechterhelft. 

Stel je voor dat je een foto neemt en hem doormidden vouwt. Als beide helften identiek zijn, dan is het beeld symmetrisch.

Bert Koebrugge


December: Sport


Sportfotografie wordt door veel amateurfotografen lastig gevonden. De dynamiek van een actie goed in beeld brengen vergt enige kennis van de sport zelf. Maar vooral ook het selecteren van de juiste instellingen op je camera. Wil je de sportactie bevriezen dan zul je zeker moeten kiezen voor een snelle sluitertijd ( 1/500, 1/1000 of zelfs meer). Wil je juist meepannen en de sporter scherp vangen tegen een vage, meebewogen achtergrond dan kies je voor een langzamer sluiter (1/30 bijvoorbeeld) 

Op Zoom.nl vind je een uitlegvideo Klik even hier.  Of kijk op You Tube eens naar de uitleg van Frits van Eldik.

Of bekijk deze Pdf-tips

Januari: glas


Januari 2024: Glas – maar dan anders 

Zoek een creatieve, niet alledaagse invalshoek!
Uiteraard kom je glas tegen in allerlei vormen en maten. Je kunt dus helemaal los gaan op dit thema maar geef dan wel je éigen draai aan jouw inzending. Dus speel met de vorm, de kleur, de lichtinval, met de compositie en instellingen! Of ontdek welk effect verschillende glasstructuren hebben op bv. een zanderige ondergrond of boven een bos bloemen, etc.
Een glazen bol kan, maar dan niet zo dat je alleen maar de glazen bol ziet in bijv. een mooi landschap. Maar speel er dan mee: laat ‘m rollen, stuiteren 😉! Maar ga vooral op zoek naar een originele invalshoek.

Kortom: het beeld moet wel duidelijk van of met glas zijn! Dus niét een soort van stilleven-foto van een mooi (drink)glas of glazen bol, maar ga creatief op zoek en vooral…… experimenteer!!

Bijvoorbeeld:   


    

Dus niet alleen maar een glazen bol met een mooie achtergrond..

Brigitte Leferink

Februari: High KeyUitleg over High Key vind je in onderstaande documenten (PDF's) of You Tube-video's

  

          PDF                                PDF                             Video                             Video                           Video

Hey Key en Low Key   High Key in Natuurfotografie       High Key                       High Key                           High Key 

De Rooy Fotografie     Betere Landschapsfotografie    Ellen Projects            Fotoclub Diafragma        Jeroen de Jong  


Maart: De glimlach van een kind


Probeer een kind op de foto vast te leggen met een spontane glimlach waar je hart van gaat smelten. 

Een kind spelend, opgaand in z’n eigen wereldje, genietend van iet moois!

Yvonne Wijlens

April: Zwerfvuil


Een groot deel van het zwerfafval is vaak het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid, maar het is ook een blijk van nonchalance. Dit zie je bijvoorbeeld aan de plekken waar je zwerfvuil aantreft: het meeste zwerfafval vind je op parkeerplaatsen langs de snelweg, bij stations en openbaar vervoerhaltes en bij winkelstraten in de stad. 

Natuur- en recreatiegebieden en onze woonomgeving blijven doorgaans schoner: een blijk dat we onbewust toch opletten waar we ons afval wel en niet achterlaten. Daarbij: afval trekt afval aan. Waar het eenmaal vies is, wordt het steeds viezer.

Mei: Trucage 

Denk hierbij aan "niets is wat het lijkt" Ik heb een paar foto's als bijlage gestuurd. Ook kun je denken aan, bijvoorbeeld, van 2 foto's 1 maken.


Jos Snijder

Juni: Kleur in kleur


Een compositie van verschillende kleuren waarbij geen achtergrond zit. Dus de compositie over de gehele foto. Welke kleuren maakt niet uit. Het mag ook 1 kleur zijn bv. groen; licht groen, donkergroen, mosgroen , geelgroen etc. 

Diny Dinter-Vaanhold

Augustus: Typisch Twente


Ja, wat is nou typisch Twente/Twents. Het glooiende landschap rond Tubbergen, de Twickelse boerderijen van Oele, het coulissenlandschap rond de Deldener Es? 

Of zijn het de Twentse (vooruit Nedersaksische)  gebruiken: het vlöggeln. de dunderbus'n, de boakes? Laat je inspireren!